Descoperire arheologică importantă în Târgoviște

de: Ozana Mazilu
12 04. 2023

La Târgoviște s-a făcut o descoperire arheologică importantă. Iată despre ce e vorba, ce au descoperiti arheologii.

Așadar, s-au efectuat săpături la Curtea Domnească și la Mânăstirea Viforâta. În urma acestora, arheologii au scos la iveală piese importante din punct de vedere istoric, conform GazetaDambovitei.

Descoperire arheologică la Târgoviște

Astfel, straturile de pământ din jurul Curții Domnești din Târgoviște ascundeau bucăți de sticlă din Târgoviștea Medievală, din secolul al XVI-lea. Acesta ar fi un indicator că înb zonă ar putea exista și alte obiecte antice de valoare.

„Cioburile aduc noroc. Este un borcan spart, găsit într-o groapă menajeră, nu e ceva spectaculos. Am descoperit sticlă în mai multe locuri, iar aspectul ăsta este important pentru istoria Târgoviștei”, a spus istoricul Florin Petrică, conform aceleiași surse.

De asemenea, aceste săpături au dus la încă o descoperire arheologică importantă. Astfel, arheologii au descoperit un lacrimarium foarte vechi, de tipul celor întâlnite în civilizația elenistică, răspândite în Imperiul Roman, în Imperiul Bizantin.

În plus, în perioada 29-31 mai 2023, la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească“ Târgoviște, se va desfășura cea de-a LVII-a ediție a Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice. Eveniment științific de anvergură, sesiunea oferă oportunitatea prezentării celor mai recente rezultate ale cercetărilor celor mai buni arheologi români, desfășurate în campania din anul precedent.

Acest eveniment de prestigiu al arheologiei românești are o tradiție îndelungată, în anul 2023 desfășurându-se a 57-a ediție. Având o participare vastă, sesiunea pune la dispoziție cadrul întâlnirii unei părți semnificative a arheologilor din România, favorizând discutarea rezultatelor imediate ale cercetării, precum și dezbaterea la scară mai largă a unor subiecte diverse, în scopul îmbunătățirii activității arheologice la nivel național”, se arată într-un comunicat al CJ Dâmbovița.

Anul acesta comunicările vor fi susținute în cadrul a patru secțiuni: arheologie preistorică, arheologie dacică, greacă și romană, arheologie medievală și rapoarte de cercetare preventivă.